Bron van vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, …
Bes-achtig fruit
Aalbessen
Aardbeien
Acai bessen
Blauwe druiven
Blauwe bessen
Bosbessen
Bramen
Cranberries
Frambozen
Kersen
Kumquats
Kruisbessen
Moerbeien
Rode bessen
Witte druiven
Zuurbessen
Zwarte bessen
…
Overig fruit
Abrikoos
Ananas
Appel
Avocado
Banaan
Cantaloupe meloen
Citroen
Citrusfruit
Dadel
Granaatappel
Grapefruit
Honing meloen
Kaki
Kiwi
Kokosnoot
Limoen
Lychee
Mandarijn
Mango
Mineola
Nectarine
Olijven
Papaja
Peer
Perzik
Passievrucht
Pruim
Rozenbottels
Sinaasappel
Vijg
Watermeloen
…
Minimaal bewerkt fruit
Gedroogd
Abrikoos
Appel
Dadel
Krenten
Pruim
Rozijnen
Vijg
…
Diversen
Appelvezel
Kokosmeel
Kokosmelk
Kokosrasp
Kokosyoghurt
Tips en achtergrondinformatie
fruit bevat veelsuikers in de vorm van glucose en fructose, maar de hoeveelheid verschilt per soort. Kies bij overgewicht en bloedglucoseproblemen
alleen rood en paars bes-achtig fruit. Dit bevat namelijk de minste suikers en
is heel sterk in het remmen van ontstekingen.
eet fruit zoals Moeder Natuur het aanbiedt, als whole food. Dat wil zeggen als geheel en
indien mogelijk met schil. Dan zorgen de voedingsvezels er namelijk voor dat de suikers
geleidelijk worden opgenomen en je bloedglucosespiegel niet extreem stijgt. Bovendien kun je dan ook gebruik maken van de
waardevolle stoffen die Moeder Natuur in de schil verwerkt heeft!
Gedroogd fruit
eet niet te veelgedroogd fruit. Hoewel het lekker veelvezels bevat is er een wezenlijk verschil tussen de hoeveelheid suikers die je binnenhaalt met bijvoorbeeld een hand rozijnen en een hand verse druiven. Van die rozijnen passen er namelijk veel meer in je hand en eet
je dus sneller een grotere hoeveelheid, dan van de verse druiven!
abrikozen bevatten in verhouding tot de meeste andere gedroogde fruitsoorten weinig
suiker, waardoor ze je bloedsuikerspiegel niet enorm verhogen.
verwerk ook eens wat gedroogd fruit als zoetmiddel in gerechten en baksels, zodat je geen suiker hoeft toe te voegen.
Variatie
de ene vrucht is niet de andere, ze hebben allemaal hun eigen mooie en minder mooie eigenschappen! Varieer,
voor een optimale mix van voedingsstoffen, met zo veel mogelijk verschillende vruchten. Eet alle
kleuren van de regenboog!Eet je vandaag een appel, peer en blauwe bessen, eet dan morgen bijvoorbeeld een sinaasappel, banaan en frambozen en overmorgen
een perzik, kiwi en bramen.
Fruit-/vruchtensap
vermijdfruit-/vruchtensap. Dit bevat namelijk nog wel de suikers uit het fruit, maar vrijwel geen vezels meer. Hierdoor worden de suikers razendsnel opgenomen en stijgt je
bloedglucosespiegel flink. Bovendien verwerk je in bijvoorbeeld een glas jus d’orange al snel 4 sinaasappels en
daarmee drink je in no-time een flinke lading suikers weg. In diezelfde tijd eet je geen 4 sinaasappels!
een beetje vers fruitsap in salades, warme gerechten en baksels verwerken is natuurlijk prima.