Fruit

Bron van vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, …

Bes-achtig fruit

  • Aalbessen
  • Aardbeien
  • Acai bessen
  • Blauwe druiven
  • Blauwe bessen
  • Bosbessen
  • Bramen
  • Cranberries
  • Frambozen
  • Kersen
  • Kumquats
  • Kruisbessen
  • Moerbeien
  • Rode bessen
  • Witte druiven
  • Zuurbessen
  • Zwarte bessen

Overig fruit

  • Abrikoos
  • Ananas
  • Appel
  • Avocado
  • Banaan
  • Cantaloupe meloen
  • Citroen
  • Citrusfruit
  • Dadel
  • Granaatappel
  • Grapefruit
  • Honing meloen
  • Kaki
  • Kiwi
  • Kokosnoot
  • Limoen
  • Lychee
  • Mandarijn
  • Mango
  • Mineola
  • Nectarine
  • Olijven
  • Papaja
  • Peer
  • Perzik
  • Passievrucht
  • Pruim
  • Rozenbottels
  • Sinaasappel
  • Vijg
  • Watermeloen

Minimaal bewerkt fruit

Gedroogd

  • Abrikoos
  • Appel
  • Dadel
  • Krenten

 

  • Pruim
  • Rozijnen
  • Vijg

Diversen

  • Appelvezel
  • Kokosmeel
  • Kokosmelk
  • Kokosrasp

 

  • Kokosyoghurt

Tips en achtergrondinformatie

  • fruit bevat veel suikers in de vorm van glucose en fructose, maar de hoeveelheid verschilt per soort. Kies bij overgewicht en bloedglucoseproblemen alleen rood en paars bes-achtig fruit. Dit bevat namelijk de minste suikers en is heel sterk in het remmen van ontstekingen.
  • eet fruit zoals Moeder Natuur het aanbiedt, als whole food. Dat wil zeggen als geheel en indien mogelijk met schil. Dan zorgen de voedingsvezels er namelijk voor dat de suikers geleidelijk worden opgenomen en je bloedglucosespiegel niet extreem stijgt. Bovendien kun je dan ook gebruik maken van de waardevolle stoffen die Moeder Natuur in de schil verwerkt heeft!

 

Gedroogd fruit

  • eet niet te veel gedroogd fruit. Hoewel het lekker veel vezels bevat is er een wezenlijk verschil tussen de hoeveelheid suikers die je binnenhaalt met bijvoorbeeld een hand rozijnen en een hand verse druiven. Van die rozijnen passen er namelijk veel meer in je hand en eet je dus sneller een grotere hoeveelheid, dan van de verse druiven!
  • abrikozen bevatten in verhouding tot de meeste andere gedroogde fruitsoorten weinig suiker, waardoor ze je bloedsuikerspiegel niet enorm verhogen.
  • verwerk ook eens wat gedroogd fruit als zoetmiddel in gerechten en baksels, zodat je geen suiker hoeft toe te voegen.

 

Variatie

  • de ene vrucht is niet de andere, ze hebben allemaal hun eigen mooie en minder mooie eigenschappen! Varieer, voor een optimale mix van voedingsstoffen, met zo veel mogelijk verschillende vruchten. Eet alle kleuren van de regenboog! Eet je vandaag een appel, peer en blauwe bessen, eet dan morgen bijvoorbeeld een sinaasappel, banaan en frambozen en overmorgen een perzik, kiwi en bramen.

 

Fruit-/vruchtensap

  • vermijd fruit-/vruchtensap. Dit bevat namelijk nog wel de suikers uit het fruit, maar vrijwel geen vezels meer. Hierdoor worden de suikers razendsnel opgenomen en stijgt je bloedglucosespiegel flink. Bovendien verwerk je in bijvoorbeeld een glas jus d’orange al snel 4 sinaasappels en daarmee drink je in no-time een flinke lading suikers weg. In diezelfde tijd eet je geen 4 sinaasappels!
  • een beetje vers fruitsap in salades, warme gerechten en baksels verwerken is natuurlijk prima.