Mogelijk popt één of meer van de volgende veelgestelde vragen ook in jouw hoofd op.
Hieronder vind je alvast mijn antwoorden 😉.
De basis van een gezond lichaam ligt in een bij je lichaam passend voedingspatroon en evenwichtige leefstijl. Om deze reden is begeleiding bij het vinden hiervan de basis van elk traject. Zeker als je gezondheidsklacht al wat langer bestaat, is er een reële kans dat je hierdoor een tekort aan specifieke voedingsstoffen hebt ontwikkeld. Als gevolg hiervan kan je lichaam op den duur steeds verder uit balans raken, waardoor je meer en ook andere gezondheidsklachten krijgt. Om natuurlijk herstel extra te ondersteunen adviseer ik kwalitatief hoogwaardige supplementen zoals specifieke lichaamseigen stoffen, voedingsstoffen, plantextracten en dergelijke. Dit is het gebied van de orthomoleculaire en natuurgeneeskunde.
Optionele andere methoden
Wanneer het voor jouw ontwikkeling en herstel meerwaarde heeft kunnen we in overleg ook gebruik maken van andere (complementaire) methoden, zoals hypnose, NLP-coaching, matrixmethode, poppetjesmethodiek en oogbewegingstherapie. Aangezien deze aanvullende methoden niet voor iedereen meerwaarde hebben, zijn ze geen standaard onderdeel van een traject en kunnen we hier één of meerdere aparte consulten voor afspreken.
De meeste reguliere artsen kijken voornamelijk binnen hun eigen specialisme. De cardioloog houdt zich bezig met hartproblemen, de neuroloog met zenuw gerelateerde klachten, de MDL-arts met maag-, darm- en leverproblematiek, etc. Maar, wat als iemands hartklachten het gevolg (een symptoom) zijn van een bacteriële infectie in zijn mond? Waarschijnlijk zal de cardioloog zijn hartklachten alleen onderdrukken met hartmedicatie. Of wat als iemands zenuwuitval het gevolg is van een verstoorde maagwerking? Waarschijnlijk ontdekt de neuroloog dan een tekort aan vitamine B12 en krijgt deze persoon daarom injecties met (onnatuurlijk) hoge doseringen vitamine B12 (symptoombestrijding). En de MDL-leverarts die zal de brandend maagzuurklachten bestrijden met maagzuurremmers of iets dergelijks. Niets van dit alles doet iets aan de echte oorzaken van de problemen.
Bij orthomoleculaire therapie kijken we naar de mens als geheel (met al zijn verschillende lichaamssystemen) in relatie tot zijn omgeving (deze beïnvloedt hem namelijk 24/7). Zo proberen we de echte oorzaken van een onbalans te achterhalen en het lichaam op een natuurlijke manier te ondersteunen zodat het zichzelf kan genezen. Ons lichaam heeft namelijk een fantastisch zelfherstellend vermogen. Kijk maar hoe het een snee in je vinger perfect heelt!
In de bovenstaande voorbeelden betekent dit dat we onder andere
Als je vijf bloed-/ontlastingswaarden meet, kun je alleen in die vijf waarden afwijkingen vinden. In de bloed-/ontlastingswaarden die je niet checkt, kun je ook geen afwijkingen vinden. Daarom doen de laboratoria waarmee ik werk veel uitgebreidere analyses, dan die welke standaard door veel reguliere artsen worden aangevraagd. Zo wordt de kans dat je oorzaken en natuurlijke oplossingen vindt groter.
Consulten vinden normaal gesproken online (via videobellen) plaats, maar in overleg mag je als je dat prettiger vindt ook naar mijn praktijk komen. Ik ga ervan uit dat je zelf aantekeningen maakt tijdens de consulten, want na ieder consult ontvang je van mij alleen een mail met een korte samenvatting van de besproken adviezen en soms nog wat aanvullende achtergrondinformatie. De tijd tussen de consulten varieert, afhankelijk van de te zetten stappen, het tempo dat voor jou prettig voelt en de reacties van je lichaam, tussen de 4 tot 12 weken.
Ja, als je een consult willen annuleren, dan kun je mij dit tot uiterlijk 48 uur voor het afgesproken tijdstip per mail laten weten en plannen we een nieuwe afspraak.
Annuleer je (zonder zwaarwegende reden) een consult binnen 24 tot 48 uur voor de geplande afspraak, dan ben ik genoodzaakt om 50% van de kosten voor deze afspraak in rekening te brengen. Annuleer je (zonder zwaarwegende reden) een consult binnen 24 uur voor de geplande afspraak, dan breng ik 100% van de kosten voor deze afspraak in rekening.
Soms is onderzoek nodig voor het opsporen van de triggers van je gezondheidsklachten. Verder is het voor het opstellen van een zo gericht mogelijk actieplan belangrijk dat we inzicht hebben in de actuele mate van onbalans in je verschillende lichamelijke systemen. Ook hierbij kan onderzoek een rol spelen.
Bij (laboratorium)onderzoek kun je bijvoorbeeld denken aan speeksel-, bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek, maar ook aan een haarmineralenanalyse, hartritmevariabiliteitsmeting en dergelijke. Welke onderzoeken van waarde zijn is onder andere afhankelijk van je persoonlijke situatie en het verloop van je herstel. Om je een idee te geven, de kosten voor een relatief uitgebreid ontlastingsonderzoek liggen rond de €250,-. Daarentegen zijn er ook minder uitgebreide onderzoeken die slechts een paar tientjes kosten (deze leveren uiteraard wel minder informatie op). Voor speeksel-, bloed- en urineonderzoeken geldt hetzelfde.
Of je de door mij geadviseerde onderzoeken laat uitvoeren is en blijft natuurlijk altijd jouw beslissing!
Welke supplementen voor jouw lichaam waardevol kunnen zijn is niet op voorhand in te schatten. Dit is onder meer afhankelijk van de mate van onbalans in je diverse lichamelijke systemen. (Laboratorium)onderzoek kan helpen om onnodig kosten aan supplement te voorkomen.
Of je de door mij geadviseerde supplementen gaat gebruiken is en blijft natuurlijk altijd jouw beslissing!
Omdat ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde) kunnen mijn orthomoleculaire consulten (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit een aanvullende zorgverzekering. Meer informatie hierover vind je onder andere op zorgwijzer.nl
Aangezien de vergoeding per verzekeraar en per aanvullende verzekering verschilt, adviseer ik je om zelf in de polisvoorwaarden van je eigen verzekering na te kijken of jouw orthomoleculaire consulten vergoed worden*. Is dit het geval dan kun je de door jou betaalde consult-/trajectfactuur indienen bij je zorgverzekeraar. De consultkosten vallen niet onder het eigen risico van de basisverzekering!
* let op: soms vergoeden zorgverzekeraars geen telefonische of e-mail consulten
Kosten voor (laboratorium)onderzoek, supplementen en niet-orthomoleculaire consulten worden meestal niet vergoed door zorgverzekeraars en komen voor je eigen rekening.
Tips