Eieren

Bron van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen, …

  • Eendenei
  • Ganzenei
  • Kippenei
  • Kwartelei

Tips en achtergrondinformatie

  • kies bij voorkeur voor eieren van dieren die een actief buitenleven hebben (de hele dag lekker in de buitenlucht in beweging zijn) en hun natuurlijke voeding eten (dat wil zeggen gras, zaden, wormen, insecten en dus geen of zo min mogelijk omega-6 rijke granen, zoals maïs of soja). Hiermee kom je al snel op
  1.  biologische eieren - eicode (is op de eieren gedrukt) begint met een 0
  2.  vrije uitloop eieren - eicode begint met een 1
  3.  graseieren - eicode begint met een 1
  • de eicodes van scharrel- en kooi-eieren, gelegd door kippen met weinig bewegingsruimte en geen mogelijkheid om naar buiten te gaan, beginnen met een 2 versus 3.
  • ook de omega-3 eieren van kippen met een 2- of 3-sterren Beter leven keurmerk zijn een goede optie.
  • een nadeel van kippen die buiten leven is dat ze, als gevolg van onder andere milieuvervuiling, meer giftige dioxines binnenkrijgen dan hun opgehokte soortgenoten, maar door de strenge controles op Nederlandse eieren zijn deze wel veilig.
  • scharrel- en kooi-eieren, maar ook maïs-, zonnebloem- en 4-granen eieren zou ik vermijden. Hetzelfde geldt voor eieren met geen of slechts 1-ster Beter leven keurmerk.

Bereidingswijze

  • bereid en verwerk je eieren op verschillende manieren, zoals zacht koken en zo opeten of door een salade, pocheren, in een omelet of frittata, in een (roerbak)gerecht of baksel, etc. Om de vorming van voor je lichaam belastende AGE’s (versuikerde eiwitten en vetten) te beperken, adviseer ik je wel om je eieren op lage temperatuur te bereiden, in plaats van ze op hoge temperatuur bijvoorbeeld hard te bakken.