BEWERKT VOEDSEL

Onder bewerkt voedsel versta ik alles dat industrieel / fabrieksmatig is bewerkt. Hierbij kun je denken aan brood, crackers en cruesli, pasta en couscous, ‘verantwoorde’ tussendoortjes, koeken en gebak, ‘pakjes en zakjes’, kant-en-klaar maaltijden en sauzen, fris-, zuivel- en fruitdranken en ga zo maar door.

 

Meer dan 80% van de producten in de supermarkt is bewerkt. Door bewerking verliezen natuurlijke ingrediënten meestal een deel van hun voedingswaarde en vaak vormen deze voedingsmiddel zelfs een belasting voor je lichaam. Maar, bewerkt voedsel is er in allerlei gradaties: minimaal / licht bewerkt - matig bewerkt - sterk bewerkt - ultra sterk bewerkt - volledig kunstmatig gefabriceerd.

 

Veel bewerkt voedsel bevat één of meerdere van de volgende ingrediënten:

  • toegevoegde en kunstmatige suikers of zoetstoffen
  • geraffineerde koolhydraten zoals witmeel, bloem, witte rijst-, maïs-, aardappelbestanddelen ed
  • geraffineerde omega-6 rijke oliën zoals zonnebloemolie maïsolie, sojaolie, pinda- / arachideolie, etc
  • kunstmatige transvetten die op verpakkingen vermeld staan als (gedeeltelijk) geharde plantaardige oliën / vetten of gehydrogeneerde oliën / vetten
  • synthetische toevoegingen zoals bepaalde E-nummers, kleurstoffen, smaakversterkers, conserveringsmiddelen, etc
  • andere additieven zoals aroma’s ed

 

Kies bewust en geniet

Zolang je basis maar voor minimaal 80% uit voedzame onbewerkte of minimaal bewerkte voeding bestaat, hoeft zo nu en dan wat bewerkt voedsel eten of drinken (maximaal 20%) geen probleem te zijn.

 

Sneller, makkelijker, goedkoper, lekkerder, ...... wat de reden ook is dat je op een bepaald moment voor bewerkt voedsel kiest, bestudeer altijd de verpakking zodat je bewust kiest en ga er als je er bewust voor hebt gekozen ook echt bewust van genieten!