Met witte puntjes of streepjes

Deze puntjes of streepjes kunnen veroorzaakt worden door (lint-)wormen of fragmenten daarvan. Verder onderzoek is dan verstandig.

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Geel

Gele ontlasting kan wijzen op een maag-darminfectie (bv Salmonella of Clostridium), maar ook op een verstoorde vetvertering. Dit laatste is niet handig. omdat gezonde vetten belangrijke bouwstoffen zijn voor je lichaam. Zo bestaan onder andere je hersenen en zenuwstelsel voor een groot deel uit vetten, maar ook voor een gezonde huid en een goed werkend immuunsysteem zijn ze onmisbaar. Daarnaast is een goede vetvertering nodig voor de opname van de vitaminen A, D, E en K die ook allemaal noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid! Kortom: regelmatig gele ontlasting vraagt om actie!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Witgeel / grijs

Dit kan het gevolg zijn van te weinig gal. Gal wordt aangemaakt door je lever en is onder andere belangrijk voor een goede vetvertering. Te weinig gal leidt dan ook tot een verstoorde vetvertering en kan leiden tot het ontstaan van galstenen. Net als bij gele ontlasting kan dit op den duur tot gezondheidsproblemen leiden en is het verstandig om actie te ondernemen als je ontlasting regelmatig witgeel / grijs is!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Groen

Groene poep kan het gevolg zijn van een maaltijd met veel bladgroen (chlorofyl) uit bv avocado of groene bladgroenten zoals spinazie. Maar, groene ontlasting kan ook een gevolg zijn van onder andere antibioticagebruik, een verstoord darmflora-evenwicht (dysbiose), infectie (bv Salmonella, Giardia, Norovirus, etc), gluten- of lactose-intolerantie, het Prikkelbare darm Syndroom, de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Is je ontlasting regelmatig groen terwijl je geen bladgroenrijke maaltijd hebt gegeten en dan is actie op z’n plaats. Zeker als dit ook nog eens gepaard gaat met andere maag-darmklachten!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Rood

Rode ontlasting kan het gevolg zijn van het eten van voeding met rode kleurstoffen (zoals rode bieten of rode kool) of van bloed in je ontlasting. Dit bloed kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld aambeien, maar ook van een bloeding in je (dikke) darm. In geval van bloed is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Zwart

Zwarte poep kan het gevolg zijn van het eten van donkere voedingsmiddelen zoals drop of bosbessen. Daarnaast kunnen ijzertabletten je ontlasting donker kleuren, maar het kan ook wijzen op een bloeding in het eerste deel van je spijsverteringskanaal, zoals in je slokdarm, maag of dunne darm. Zeker als je ontlasting zonder duidelijke verklaring ineens zwart is, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Oranje

Oranje ontlasting is meestal het gevolg van het eten van voedingsmiddelen met bètacaroteen of andere oranje kleurstoffen. Bètacaroteen is een stof uit onder andere wortelen, pompoen, zoete aardappelen en dergelijke die in je lichaam omgezet kan worden in vitamine A.

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …