Zinkende poep

Te harde en stevige ontlasting die meteen naar de bodem van de toiletpot zinkt is te lang in je darmen gebleven. Dit is niet zo gezond, omdat afvalstoffen dan vanuit je dikke darm weer opgenomen kunnen worden in je bloed. Dit leidt tot extra belasting van onder andere je lever en nieren. Een keer zinkende ontlasting is geen ramp, maar als dit regelmatig het geval is, dan vraagt het om actie!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Drijvende poep

Dit wijst op te veel vet in je ontlasting en/of veel gasvorming. Te veel vet in je ontlasting kan onder andere veroorzaakt worden voor een verstoorde vetvertering en dat is niet handig. Gezonde vetten zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Zo bestaan onder andere je hersenen en zenuwstelsel voor een groot deel uit vetten, maar ook voor een gezonde huid en een goed werkend immuunsysteem zijn ze onmisbaar. Daarnaast is een goede vetvertering nodig voor de opname van vitamine A, D, E en K die ook allemaal noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Dan is er nog ‘veel gasvorming’. Dit kan wijzen op onbalans in je darmflora (darmmicrobioom), wat naast maag-darmklachten tot de meest uiteenlopende lichamelijke en mentale klachten kan leiden. Kortom: regelmatig drijvende ontlasting vraagt om actie!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Plakkerige poep

Poep die sporen achterlaat in de toiletpot bevat vaak te veel vet. Dit kan onder andere komen doordat je lichaam vet niet goed verteert en dat is niet handig. Gezonde vetten zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Zo bestaan onder andere je hersenen en zenuwstelsel voor een groot deel uit vetten, maar ook voor een gezonde huid en een goed werkend immuunsysteem zijn ze onmisbaar. Daarnaast is een goede vetvertering nodig voor de opname van vitamine A, D, E en K die ook allemaal noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Kortom: regelmatig plakkerige ontlasting vraagt om actie!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …

Slijmerige poep

Gezonde ontlasting bevat slijm (je darmslijmvlies wordt namelijk iedere 72 uur volledig vernieuwd), maar te veel slijm kan wijzen op bijvoorbeeld onbalans in je darmflora, irritatie of ontsteking in je darmen. Onbalans in je darmflora kan naast maag-darmklachten tot de meest uiteenlopende lichamelijke en mentale klachten leiden. Ook ontstekingen kunnen zeker als ze chronisch worden veel schade aanrichten. Kortom: regelmatig slijmerige ontlasting vraagt om actie!

 

Terug naar de ontlastingsanalyse …